Binnen 6 minuten starten met een reanimatie.

Binnen 6 minuten starten met een reanimatie.

In heel Nederland en dus ook in de gemeente Ooststellingwerf,  kan  binnen 6 minuten worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand.

Dit is ook voor onze gemeente een mijlpaal. In de periode september 2022 – september 2023 waren er in onze gemeente 23 alarmeringen.

Bij alle 23 alarmeringen is er tenminste 1 burgerhulpverlener gevonden en ook is in alle gevallen een AED meegenomen.

​Momenteel zijn er in Nederland  245.000 mensen aangemeld als burgerhulpverlener bij HartslagNu; in onze gemeente zijn dat er 508.

De eerste 6 minuten zijn cruciaal voor de grootste overlevingskans. Dit noemen we ook wel de 6-minutenzone. Daarin bieden mensen binnen 6 minuten de juiste hulp bij een hartstilstand: ze starten met reanimeren en zetten een AED in.

Een algemene stelregel is dat er per AED 10 burgerhulpverleners geregistreerd zouden moeten zijn.

Binnen de gemeente Ooststellingwerf zijn momenteel 105 AED’s aanwezig, waarvan er 99 dag en nacht beschikbaar zijn. 105 AED’s betekent dus 1050 burgerhulpverleners. Zoals vermeld zijn er 508 burgerhulpverleners, dus willen we een nog betere hulpverlening organiseren en slachtoffers een nog betere kans op overleven geven, moeten er nog circa 500 burgerhulpverleners bij. Dat is in onze plattelands gemeente met verspreide bebouwing eigenlijk wel een must.

Nog enige cijfers.

Naast de burgerhulpverleners die in onze gemeente wonen, komen er overdag en deels ’s nachts ook 119 uit een andere gemeente. Deze burgerhulpverleners werken in Ooststellingwerf en willen zich ook inzetten voor de hulpverlening binnen onze gemeente.

De stichting Hartveilig Ooststellingwerf vindt dit een goede gang van zaken.

Corona heeft geen goede bijdrage aan de hulpverlening gegeven. Een tweetal jaren konden er geen herhalingscursussen worden gegeven en toen dat wel weer kon, bleken 185 burgerhulpverleners geen geldig certificaat meer te hebben. Deze zijn zowel door HartslagNU als door onze stichting meerdere keren hierop geattendeerd, maar uiteindelijk leverde dit geen goed resultaat op en zijn er 107 burgerhulpverleners uit de registratie van HartslagNU verwijderd.

Het stichtingsbestuur vindt dit erg jammer, maar respecteert natuurlijk ieders mening en besluit.

Uit een door HartslagNu opgestelde rapportage blijkt dat ruim 41 % van de burgerhulpverleners zich goed voorbereid voelde op een reanimatie; ruim 32% zich goed voorbereid en ruim 22% voldoende voorbereid voelde. Helaas vond ruim 3% zich matig voorbereid. Docenten van opleiding en herhalingen kunnen hier mogelijk nog meer aandacht aan besteden.

Na een reanimatie bleek deze gelukkig bij ruim de helft van de burgerhulpverleners weinig impact gehad te hebben, bij ruim 6% had de reanimatie veel impact en bij ruim 22% was de impact er wel, maar dragelijk. Bij ruim 19% ondervonden de burgerhulpverleners geen impact.

Artikel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.