Wat doet een burgerhulpverlener?

Als burgerhulpverlener sta je aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem van HartslagNu. Bij een hartstilstand in je buurt ontvang je via je mobiele telefoon een oproep om naar het slachtoffer te gaan of om eerst een aed te halen. Welke AED staat in de oproep.

Aanwezig vóór de ambulance

Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. De overlevingskans is het grootst als er binnen 6 minuten iemand reanimeert en een AED aansluit. De ambulance is meestal niet zo snel. Jij als buurtbewoner kunt dat wel zijn.

Wie kan burgerhulpverlener worden?

Iedereen van 18 jaar of ouder die in de afgelopen twee jaar een reanimatiecursus met AED gebruik of een herhaling hiervan heeft gevolgd kan zich aanmelden bij HartslagNU. Dit geldt natuurlijk ook voor diegenen die een training hebben gevolgd als EHBO’er of als bedrijfshulpverlener of vanuit zijn of haar beroep deze vaardigheden hebben. Meldt u aan op de site van HartslagNU.nl.

Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatse dan de ambulance. Juist in die cruciale eerste minuten kunnen zij een leven redden. Voor een goed werkend oproepsysteem zijn er overal in Nederland veel burgerhulpverleners nodig.

Wil je een cursus of herhaling volgen? Vul dan het contactformulier in of stuur een mail naar info@hartveiligooststellingwerf.nl

Hoe werkt het oproepsysteem?

Het oproepsysteem van HartslagNu werkt via de meldkamer van 112. Zodra daar een melding van een hartstilstand binnenkomt, krijgen de burgerhulpverleners in een cirkel rondom de locatie van het slachtoffer een oproep op hun telefoon. In het bericht staat het adres van het slachtoffer en de locatie van een AED, die zij onderweg kunnen ophalen.