Mijlpaal: in heel Nederland kan binnen 6 minuten worden gestart met reanimeren

Mijlpaal: in heel Nederland kan binnen 6 minuten worden gestart met reanimeren

In heel Nederland kan nu binnen 6 minuten worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand. Een enorme mijlpaal waar duizenden levens per jaar mee worden gered. In 4 jaar is het aantal burgerhulpverleners in ons land met bijna 50% gegroeid. Ook het aantal AED’s nam de afgelopen jaren hard toe. Op 6 december vieren we deze mijlpaal in het bijzijn van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.

Waarom een mijlpaal?

  • Nederland is het eerste land ter wereld met een landelijk reanimatienetwerk burgerhulpverleners.
  • Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatste dan een ambulance.
  • Afgelopen 4 jaar was er een forse stijging van het aantal burgerhulpverleners.
  • Ook het aantal AED’s is enorm gestegen.

245.000 burgerhulpverleners

​Op dit moment zijn er maar liefst 245.000 mensen in Nederland aangemeld als burgerhulpverlener bij HartslagNu. Dit waren er 4 jaar geleden 170.000. Met die enorme groei kan nu bij elke alarmering een burgerhulpverlener worden opgeroepen, die binnen 6 minuten kan starten met reanimeren.

De eerste 6 minuten zijn cruciaal voor de grootste overlevingskans. Dit noemen we ook wel de 6-minutenzone. Daarin bieden mensen binnen 6 minuten de juiste hulp bij een hartstilstand: ze bellen 112, starten met reanimeren en zetten een AED in.

Uniek netwerk van vrijwilligers

Ons land is het eerste land ter wereld dat een fijnmazig en landelijk reanimatienetwerk van burgerhulpverleners kent. Dit netwerk van vrijwilligers is constant in beweging en nieuwe aanmeldingen blijven nodig om zoveel mogelijk levens te kunnen redden. Bijzonder is dat het systeem volledig draait op de enorme inzet van vrijwilligers die helpen om levens te redden in hun buurt.


Mooi nieuws uit onderzoek

Onlangs gepubliceerd onderzoek door onderzoekers van het Amsterdam UMC toont aan dat dankzij de inzet van burgerhulpverleners meer mensen thuis een hartstilstand overleven. Dit is aangetoond in een langdurig onderzoek in Noord-Holland Noord (ARREST-onderzoek). In deze regio steeg de overlevingskans bij een hartstilstand thuis van 26% naar 39% doordat de meldkamers ook burgerhulpverleners opriepen.

> Lees meer over dit onderzoek op de website van de Hartstichting


Aantal AED’s fors gestegen

Ook in het aantal AED’s is een forse groei te zien. Momenteel hangen er door Nederland bijna 24.000 AED’s. Dit waren er 4 jaar geleden 12.000.

Nog meer AED’s nodig op enkele plekken

De Hartstichting en HartslagNu werken aan verdere verdichting van het AED netwerk. Er zijn nog enkele plekken waar momenteel nog minder AED’s voor handen zijn. Voor de Hartstichting en HartslagNu zijn deze kwetsbare locaties de komende periode een extra prioriteit.

> Check het zelf: mist jouw buurt nog een AED?

Oproepsysteem steeds beter

Hartstichting en HartslagNu blijven werken aan verbetering van het reanimatie oproepsysteem en het netwerk van burgerhulpverleners en AED’s.

Aart Bosmans, bestuurder HartslagNu: “Wij zijn continu bezig het oproepsysteem te optimaliseren. Zo hebben we de tijd tussen de 112-melding en de HartslagNu-oproep verkort van 1.36 minuten naar slechts 51 seconden. Dit betekent dat burgerhulpverleners steeds sneller ter plaatse kunnen zijn. Dit vergroot de kans dat er binnen 6 minuten kan worden gestart met reanimeren. Ook kijken we steeds naar de meest optimale alarmeringsstraal. Vorig jaar hebben we daar al belangrijke stappen in gezet, waarmee we de kans vergroten dat overal in Nederland voldoende burgerhulpverleners en AED’s worden gealarmeerd.”

Sneller bij oproep

De tijd tussen de 112-melding en de HartslagNu-oproep is nu slechts 51 seconden. Dit was in 2019 1.36 minuten. Dit betekent dat burgerhulpverleners steeds sneller ter plaatse kunnen zijn.

Overlevingskans flink gestegen

Jaarlijks worden zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Door de jaren heen zijn de kansen op overleving enorm verbeterd. In de jaren ’90 van de vorige eeuw was de overlevingskans nog 9%, terwijl dit percentage inmiddels is gestegen tot bijna 25%.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Wij zijn erg blij met de groei van het aantal burgerhulpverleners en AED’s. Het is uniek dat ons reanimatienetwerk helemaal uit vrijwilligers bestaat. Daar zijn we ontzettend trots op. Dankzij hen kunnen we vele levens per jaar redden. Het is nu vooral zaak om dat aantal vrijwilligers op peil te houden. Dat geldt ook voor het aantal AED’s in ons land. Op die manier werkt de 6-minutenzone optimaal. We zijn vereerd en trots dat Z.M. de Koning deze mijlpaal met ons komt vieren en iedereen die een bijdrage levert aan dit systeem samen met ons zal bedanken. ”

Burgerhulpverleners, AED-beheerders en samenwerkingspartners bedankt!

Bron: HartslagNU.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.